Een nieuw leven waar muziek in zit
Jarenlang werden in Uganda kinderen ontvoerd door rebellengroepen en ingezet in het rebellenleger als kindsoldaat of gebruikt als seksslavin. Dit traumatische verleden speelt nog door in het leven van velen in Uganda. De meeste leefgemeenschappen lijden sterk onder psychosociale en economische problemen. Veel kinderen en jongeren in Uganda zijn beschadigd. De missie van de Fact Child Outreach Ministry Uganda, de FCOMU, is het leven van de meest kwetsbare kinderen in heel Uganda, maar voornamelijk kinderen uit het oosten van het land voor altijd een positieve draai te geven.
Iedereen die ooit een muziekinstrument heeft leren spelen weet hoe bevrijdend dit kan zijn, hoe het je zorgen kan doen vergeten en vooral hoe vrolijk en gelukkig je van muziek maken kunt worden.
In 2010 begon de FCOMU met muzieklessen voor kwetsbare kinderen en het oprichten van een brassband. Met de opbrengsten van de optredens van de band kunnen opleidingen voor de kinderen worden betaald. School-brassbands en optochten van brassbands om feestelijke gelegenheden op te luisteren, zijn heel gebruikelijk in Uganda.
In 2012 zette de FCOMU in Jinja een tweedekans-trainingscentrum op met zakelijke- en beroepsopleidingen. Meer dan 400 jongeren haalden de afgelopen jaren aan deze opleiding een erkend districtsdiploma. Ze werden kapster, kleermaker, timmerman of automonteur.
Op dit moment staan ongeveer 660 jongeren uit de doelgroep van FCOMU ingeschreven voor een opleiding. Het zijn wezen, kinderen die de school niet hebben afgemaakt, vooral meisjes, tienermoeders, werklozen en jongeren met een beperking. Met de kennis en vaardigheden die ze op een opleiding opdoen, kunnen ze een zelfstandig bestaan gaan opbouwen.
De FCOMU heeft een groot gebouw met voldoende ruimte om de opleidingen flink uit te breiden en dat is ook hun wens. Maar er zijn nauwelijks gereedschappen en machines waar de studenten mee kunnen werken. Een andere wens is een avondopleiding opzetten om de vakkennis en vaardigheden van oudere mensen die al een beroep uitoefenen op een hoger niveau te brengen. Als er voldoende gereedschap binnenkomt, is er een plan om een productielijn op te zetten bij de timmermansopleiding. Daarmee wil men nog meer inkomsten voor de opleidingen verwerven.
De Stichting Betuwe Wereldwijd draagt graag bij aan het verwezenlijken van de dromen van de FCOMU en wil de volgende gereedschappen en machines naar Uganda zenden:
2 Breimachines
21 Elektrische naaimachines
2 Trapnaaimachines
4 Borduurmachines
15 Strijkijzers
1 Timmerset voor 20 leerlingen
1 Automonteurset voor 20 leerlingen
10 Automonteursets
1 Loodgietersset voor 20 leerlingen
1 Stukadoorsset voor 20 leerlingen
1 Metselset voor 10 leerlingen
10 Metselsets
2 Lasapparaten
6 Sets trainingsmateriaal (1 per vakgebied)
7 m³ transport naar Uganda
Het project, inclusief transport tot aan Kampala kost € 11.910,-. Daarbovenop komen de kosten voor inklaring en transport vanaf Kampala. Deze kosten worden door FCOMU zelf betaald.