CEFARH geeft toegang tot vakopleidingen aan jongeren in Noord-Uganda
In 2010 is het CEntre For Adolescent Reproductive Health (CEFARH) opgericht als gezondheidscentrum voor jongvolwassenen speciaal gericht op geboorteplanning en seksuele gezondheid. De activiteiten zijn later uitgebreid met onder meer armoedebestrijding en vakopleidingen. Sinds 2010 volgden meer dan 4.000 mensen een training van CEFARH. De organisatie strijdt vooral voor de rechten van meisjes en vrouwen, mensen met een beperking en mensen met HIV/AIDS. Het bestuur van CEFARH bestaat uit jongeren en voor 70% uit vrouwen. Jonge vrouwen kunnen binnen de organisatie veilig hun ideeën uitwisselen en met mannen omgaan ‘als broer en zus’. Daardoor groeit hun zelfbewustzijn.
De jeugd van Noord-Uganda heeft de hulp en bescherming van volwassenen hard nodig. Kinderen en jongeren zijn beschadigd door de burgeroorlog die er sinds 1987 woedde. Door misbruik, armoede, ontvoeringen en oorlogstrauma’s stoppen ze voortijdig met school. CEFARH wil kinderen weghalen uit onveilige situaties en ze ruimte bieden om te spelen en te leren. De stichting doet mee aan het nationale ‘sponsor een kind’-project dat straatkinderen helpt met maaltijden, onderwijs en begeleiding. In 2021 ondersteunden Stichting Betuwe Wereldwijd het trainingscentrum van het CEFARAH in Lira met gereedschappen, machines. Er is sindsdien grote belangstelling voor de vakopleidingen van CEFARAH. Met de opleiding eenmaal op zak kunnen de jongeren veel gemakkelijker aan werk komen of zelfs een eigen bedrijfje starten. Betuwe Wereldwijd is erg positief over de daadkracht van CEFARAH en ondersteunt deze actieve organisatie graag een tweede keer. De activiteiten zijn later uitgebreid met onder meer een vakopleidingen. De doelgroep voor de vakopleidingen zijn 350 jongeren, 160 jongens en 190 meisjes, waarvan 110 zijn wees.
CEFARAH is heel ambitieus maar heeft veel te weinig gereedschappen en machines voor de studenten op de trainingscentra en om nieuwe plannen te kunnen realiseren. Betuwe Wereldwijd is erg positief over de daadkracht van CEFARAH en ondersteunt deze actieve organisatie graag een tweede keer met de volgende gereedschappen en machines:
Aan dit onderwijsproject dragen we graag bij door de volgende goederen te versturen:
15 Naaimachines, hand
6 naaimachines, elektrisch
2 Trapnaaimachines
1 timmerset voor 20 leerlingen
1 metaalbewerking voor 20 leerlingen
1 metselset voor 10 leerlingen
1 generator
3 machines: freesmachine, lasapparaat
5 fietsen
3 Trainingsmateriaal
8,5 m³ transport naar Uganda
Het project, inclusief transport naar Kampala in Uganda kost €7.580,- Daarbovenop komen de kosten voor inklaring en transport naar CEFARH in Lira. Deze kosten worden door CEFARH zelf betaald.